Het investeringsvehikel van superbelegger Warren Buffett is een bron van bijzondere verhalen. Hendrik Oude Nijhuis over een man die miljardair werd dankzij Warren Buffett.
Wie het aardig vindt zo nu en dan een inspirerend beleggingsverhaal te lezen doet er goed aan de berichtgeving omtrent Berkshire Hathaway te volgen, het beleggingsvehikel van Warren Buffett. Met enige regelmaat duiken er namelijk verhalen van beleggers op die miljardair werden door in het bedrijf van de superbelegger te beleggen.
Buffett-miljardairs kun je grofweg in twee groepen verdelen. Allereerst zij die bescheiden bedragen investeerden in Buffett’s oorspronkelijke partnership (en later in Berkshire Hathaway zelf) en enorm profiteerden van hoge rendementen in combinatie met de factor tijd.
Daarnaast heb je een categorie ondernemers die hun bedrijf aan Buffett verkochten en daarvoor een aardige pluk aandelen Berkshire Hathaway kregen. Die aandelen werden vervolgens alsmaar meer waard. Maar het verhaal van Steward Horejsi (1937) is nog weer anders.
Steward Horejsi: kopen, kopen, kopen
De man in dit verhaal was in zijn jonge jaren geenszins rijk, maar wel eigenaar van het zuurstof- en waterstofdistributiebedrijf dat zijn grootvader had opgericht. Dat bedrijf behaalde in 1980 een omzet van circa 500 duizend dollar en was weliswaar wel winstgevend, maar de concurrentie nam ook sterk toe.
Horejsi, 43 jaar op dat moment, besloot een jaar vrij te nemen om eens goed na te denken over zijn leven en veel te lezen. Hij las onder andere 'The Money Masters' van John Train, een beleggingsklassieker. Horejsi las in dit boek een profiel van Warren Buffett - voor hem aanleiding aandelen Berkshire Hathaway te kopen.
Zijn eerste 40 aandelen kocht Horejsi in 1980 voor 265 dollar per aandeel (het aandeel Berkshire Hathaway was sinds 1965 bijna exponentieel gestegen van 7 dollar naar 265 dollar). Een maand later kocht Horejsi 60 aandelen bij (voor 265 dollar per aandeel) en daarna nog wat voor 335 dollar per aandeel.
Een paar jaar later zou de koers van Berkshire Hathaway het niveau van 1.000 dollar bereiken (de huidige koers bedraagt overigens ongeveer 175.000 dollar). Koersdips waren voor Horejsi voortdurend aanleiding om - indien hij weer wat geld verdiend had met zijn bedrijf - aandelen Berkshire Hathaway bij te kopen.
Horejsi herinnert zich nog de eerste aandeelhoudersvergadering van Warren Buffett die hij bezocht (in 1982): “We zaten met z'n twaalven op aluminium vouwstoelen in een cafetaria.” Een vier minuten durend video-interview met Horejsi over zijn belegging in Berkshire Hathaway kun je hier bekijken.
Lessen: hoe te investeren als ondernemer
Uit het verhaal van Horejsi zijn verschillende lessen te trekken. Uiteraard over de enorme kracht van compounding op wat langere termijn (het 'rente op rente'-effect).
Een andere les is vooral van toepassing op personen met goede banen en - met name ook - ondernemers. Velen van hen besteden namelijk heel veel tijd aan het verdienen van geld (middels een goede baan of goed ondernemerschap) en zijn daarin vaak ook best succesvol, maar vervolgens vaak matig tot slecht in het herinvesteren van de verdiende gelden.
Horejsi realiseerde zich tijdig dat hij de winst die hij met zijn bedrijf maakte, beter goed kon herinvesteren. Omdat in zijn bedrijfstak de concurrentie sterk toenam, besloot hij te investeren in geheel andere sectoren via Buffett's Berkshire Hathaway. Wanneer de behaalde winsten dan telkens ook weer tegen een hoog rendement geherinvesteerd worden, gaat het al vrij snel hard (menigeen onderschat de kracht van exponentiële groei op termijn!).
Wat Horejsi trouwens met zijn miljard dollar gaat doen? Weggeven aan goede doelen. Ook daarin treedt Horejsi in Buffett's voetsporen.
Lees ook
Patrick Bijersbergen: pas op met huismerk-product van je bank
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl